almost invisible resort
bodrum, turkey

The project is located on a private hill in the area of Bodrum. The untouched, natural beauty of the site, the rich history of the vicinity, the breathtaking views of the Mediterranean  and the sustainable eco-living were the guiding parameters in shaping the masterplan.
Being one of the first developments in the still relatively intact southern coast of Bodrum, the project aims at being a pioneer, exemplary intervention. In an effort not to disrupt the beautiful hill-scape that accompanies the sailboats as they sail against the coast, we aimed to subdue all visible physical presence. Careful attention was given to distributing the density throughout the site to be able to achieve the required 25% BUA on site. This led to the division of the masterplan into 3 major zones: the high density "village townhouses", the low density detached villas, and the clubhouse with the town square.
The village townhouses consist of mainly 150m² simplexes and 230m² duplexes. These are organized in linear strata echoing the agricultural landscaping typical to the Mediterranean. All units enjoy scenic mountain and forestry views,  but do not get a direct sea view and thus are not seen from the sea. A sizable part of the overall density is absorbed in this zone. This allows for the bigger villas to be more spread out in the land and benefit from generous private landscaped lots with uninterrupted sea views. All villas (sizes from 320m² to 630m²) are single floor and are discretely inserted in the terrain. The town square and the clubhouse are the only visible structures from the sea, nestled like a fortress up on the hill announcing the project. 


total BUA: 53 726m² 
number of units: 175 + clubhouse
land: 263 600m²


architecture: nabil gholam architects
3D images: nabil gholam architects

2015 Architectural Review MIPIM Future Project Awards: highly commended, regeneration & masterplanning category